Erwtensoep met spek en worst

ErwtensoepDe dagen worden weer korter en de behoefte aan winterkost groeit. Hoogste tijd voor maaltijden als stamppotten en natuurlijk erwtensoep. Ik heb lange tijd een afkeer gehad van erwtensoep, maar aangezien ik de laatste jaren steeds meer dingen lekker ben gaan vinden, moest ik dit ook gewoon weer een keer proberen. En eigenlijk is snert best lekker! Deze soep komt bij ons thuis dus vaker op tafel. Het kost wel even tijd om te maken, maar ach, in de donkere dagen ben je toch vaker binnenshuis te vinden en levert een langere kooktijd niet zoveel problemen op.

Erwtensoep

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd:
90 minuten

Ingrediƫnten
1 ui
1 winterpeen
1/4 knoldelderij
400 gram spliterwten
2 a 3 takjes selderij
1 blaadje laurier
500 gram speklapjes
rookworst

Bereiding
Doe 2 liter water, de erwten, spek, het laurierblad en een halve eetlepel zout in een grote pan en breng aan de kook.
Schep het schuim weg en laat de soep ongeveer een uur zachtjes koken.
Maak de groente schoon en snij in stukken.
Haal het spek uit de pan en snij het in stukjes.
Voeg de groente en het spek aan de soep toe en kook in een half uur gaar.
Breng op smaak met zout en peper en voeg de rookworst toe.

Tip: Erwtensoep kun je heel goed van tevoren klaarmaken. Ik vind de soep de volgende dag alleen maar lekkerder geworden.

Eet smakelijk!