Gazpacho met tomaten, watermeloen en ricotta

Gazpacho tomaat watermeloenDe zomermaanden zijn de tijd bij uitstek om te experimenteren met koude soepen. Naast de ‘doorsnee’ gazpacho met onder meer lekker veel knoflook, tomaten, rode paprika en komkommer en de salmorejo met ei en tomaat, is het tijd voor iets nieuws. Het werd gazpacho met tomaat, watermeloen en ricotta. Een combinatie waarvan ik bij voorbaat niet heel overtuigd was, maar wat toch ontzettend lekker bleek te zijn. Ik kan bijna geen gemakkelijker recept bedenken dan dit. Ideaal voor warme zomerse dagen waarop je eigenlijk geen zin hebt om te koken, maar wel verlangt naar een fris en licht gerecht.

Gazpacho met tomaten, watermeloen en ricotta

Aantal personen: 6
Bereiding: 10 minuten (+ 1 uur in de koelkast)

Ingrediënten
12 middelgrote tomaten
1 kg watermeloen
200 g ricotta
basilicum
zeezout en peper

Bereidingswijze
Snijd de tomaten kruislings in.
Doe ze in een kom met kokend water en laat ze een paar minuten staan.
Hevel de tomaten over naar een bak met koud water.
Verwijder het vel en snijd de tomaten in stukken.
Schil en snijd de watermeloen in blokjes.
Doe de tomaten en watermeloen in een blender of keukenmachine en pureer dit.
Laat de gazpacho minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
Voeg vlak voor het serveren de ricotta en basilicum toe.
Voeg naar smaak wat zeezout en peper toe.

De gazpacho met tomaat en watermeloen kun je heel goed serveren als aperitiefhapje, maar net zo goed als voorgerecht. Kies er in dat geval voor om deze lichte en frisse koude soep met een stukje brood te serveren. Je kunt vers stokbrood nemen zodat je gasten het brood in de koude soep kunnen dopen, maar je zou ook kunnen kiezen voor bruschetta met tomaat om er een nog completere gang van te maken.

Eet smakelijk! 

Probeer ook eens

Zomerse koude soep
Salmorejo: overheerlijke koude Spaanse soep