Hemelse soepen: aanwinst voor je boekenkast

Hemelse soepen“Soep maken is een vorm van therapie: ontspannend, creatief en ruimhartig,” aldus Nicole Pisani (jarenlang de chef-kok van Yotam Ottolenghi’s restaurants Nopi & Soho) en Kate Adams in de inleiding van hun kookboek Hemelse soepen. Ik vind het een mooie quote en ze slaan wat mij betreft hiermee wel de spijker op z’n kop. Lekker roeren in de pan, koken met wat je nog in huis hebt, proeven, bijsturen en met uiteindelijk een dampende kop soep als resultaat.

 

Hemelse soepen voor soepliefhebbers

Er verschijnen maandelijks ik weet niet hoeveel kookboeken, maar naar boeken met alleen soeprecepten moet je goed zoeken. Jammer, want als het gaat om soep kun je net zoveel variëren als met andere gerechten. In ieder geval kunnen wij soepliefhebbers weer even vooruit met dit boek. Ik vind het een absolute aanwinst voor mijn boekenkast. In eerste instantie al vanwege de naam. Hemelse soepen…. Verder vertellen de auteurs je op een hele prettige manier alles over hun ervaringen met soep, wat voor ingrediënten ze gebruiken en waarom, maar ook over ongebruikelijke ingrediënten, kruiden, eetbare bloemen, granen en seizoensgebonden ingrediënten.

Snelle soepen, reinigend, de wereld rond

Hemelse soepenDe soepen zijn onderverdeeld in de hoofdstukken bouillon, snelle soepen, knollen & wortels, reinigend, oudewijvenpraat, de wereld rond, troost, feest en koud. Het boek eindigt met een aantal recepten voor brood en koekjes om bij de soep te eten. Het boek bevat echt de meest uiteenlopende recepten, van selderijsoep met bietenzalm en brandnetelsoep met bloemen tot yoghurtsoep en van kaneel-pompoensoep met cannelloni en raapstelen met zwarte rijst en olijven tot de hemelse soep met spliterwten, spinazie en spijsverteringsbevorderende, vetverbrandende specerijen. De foto’s in het boek zijn erg mooi en doen je het water in de mond lopen.

Duidelijke receptuur

De recepten zijn duidelijk beschreven en allemaal voorzien van een inleiding door de auteurs met bereidings- of variatietips of een persoonlijke noot. Wat ik wel mis is de bereidingstijd. Ik vind het altijd fijn om in een oogopslag te kunnen zien hoe lang ik ergens mee bezig ben. Natuurlijk kan ik rustig het recept doorlezen, wat ik eigenlijk ook zou moeten doen, want nog veel te vaak snij ik mezelf in de vingers omdat een stukje voorbereiding wel handig was geweest qua tijd of logistiek, maar ik ben wat dat betreft een ‘luie’ kok en zie graag direct hoeveel tijd iets kost. Verder is het gewoon een heel prettig boek die open blijft liggen op het aanrecht, veel variatie biedt en waar je een heleboel leuke tips uit kunt halen.

Eerder plaatste ik op Tijd voor soep al een recept voor de Italiaanse bruiloftssoep. Mocht je qua recepten nog een indruk willen krijgen van dit boek, maak dan zeker een keer de Italiaanse bruiloftssoep.


Hemelse soepenHemelse soepen

Nicole Pisani en Kate Adams
Prijs: 24,95 euro
ISBN 9789090289106
Uitgeverij Good Cook