Salmorejo: overheerlijke koude Spaanse soep

SalmorejoIk was onlangs in Spanje en ontdekte daar Salmorejo. Deze koude soep werd meteen gebombardeerd tot mijn favoriete voorgerecht. Toen ik dit voor het eerst bestelde en de ober zei dat het een soort gazpacho was, kon het voor mij eigenlijk al niet meer stuk. Geen flauw benul wat ik voorgeschoteld zou krijgen, maar het smaakte echt prima in combinatie met de stukjes ham. Het verschil met gazpacho is dat deze soep naast tomaten eigenlijk alleen ei en brood als hoofdingrediënten heeft. Bij gazpacho zit er vaak veel meer groente in.

Recept Salmorejo

Koude soep met tomaat, ei en serranoham

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
2 eieren
10 tomaten
2 tenen knoflook
150 gram witbrood
150 ml extra virgin olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn
75 gram serranoham
Zout

Bereidingswijze
Kook de eieren hard.
Vul een pan met water, voeg wat zout toe en breng het aan de kook.
Zet ondertussen een kom of pan met koud water klaar.
Maak een klein kruisje in de onderkant van de tomaten.
Doe de tomaten 45 seconden in het kokende water en dompel ze daarna gelijk onder in een bak met koud water.
Ontvel de tomaten en verwijder het harde stukje bij de kroon.
Doe de tomaten in de keukenmachine of blender en pureer fijn.
Voeg het brood (zonder korst!) toe en laat een aantal minuten weken.
Snij de knoflook in stukjes en voeg samen met het zout en de rode wijnazijn toe aan het tomatenmengsel.
Als het mengsel mooi egaal is voeg je beetje bij beetje de olijfolie toe.
Voeg 1 van de eieren toe.
Proef of de soep naar smaak is en voeg anders nog wat zout, knoflook, azijn of brood toe.
Snij de ham en het overgebleven ei in kleine stukjes en voeg vlak voor het serveren toe als garnering.