Freekeh stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te proberen. Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!

 

Winterse kastanjesoep met freekeh

Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 15 minuten IngrediĆ«nten 1 ui 1 stengel bleekselderij 1 teen knoflook 500 gram gekookte kastanjes Half glas witte wijn 600 ml bouillon 60 g freekeh 15 gr boter 250 gr paddenstoelen Tijm 100 gr mascarpone Scheutje melk Salie Bereiding Snipper de uit, bleekselderij en knoflook en bak glazig in een scheutje olie in de soeppan. Voeg de kastanjes toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon toe. Laat 10 minuten koken en pureer met de staafmixer. Kook ondertussen de freekeh in ruim water in 15 minuten gaar en giet af. Snijd de paddenstoelen en bak bruin in boter met de tijm. Klop de mascarpone los met een scheutje melk en meng er de salie in reepjes doorheen. Breng op smaak. Schep de freekeh en de paddenstoelen door de soep. Serveer in een bord of kop met een flinke lepel salieroom.