Kan soep mislukken? Eigenlijk niet, maar toen ik onlangs wortel pinda soep ging maken leek het er toch even op dat het helemaal niets zou worden. Ik had op social media een recept van de Engelstalige blog Vegan Richa voorbij zien komen. Appeltje, eitje dacht ik, aangezien ik in het bezit ben van handige maatlepeltjes en -bekertjes waardoor ik cups niet om hoef te rekenen en niet na hoef te denken over wat een tsp of tbsp ook alweer is. En toch, ik was er denk ik niet helemaal met mijn hoofd bij, want het werd een dikke massa met veel te weinig vocht. Kwam het omdat ik de hoeveelheden, ondanks de maatbekertjes die naast me stonden, op de gok deed of klopt het recept niet helemaal? Ik moet je het het antwoord vooralsnog schuldig blijven. Ik ben benieuwd wat jullie er van brouwen en of jullie mij kunnen vertellen of het aan mij ligt of aan het recept! Om het jullie wat makkelijker te maken heb ik wel alvast het recept vertaald.

Freekeh stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te proberen. Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!

Heerlijk die zonnige lentedagen! Het doet me gelijk verlangen naar de zomer en naar zomerse gerechten, zoals gazpacho. Dit Spaanse gerecht staat zomerdag bij ons regelmatig op het menu. Gazpacho is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en dat hoor je ijskoud te eten. Voor serveren moet het minimaal een uur in de koelkast, maar ik vind het gerecht het lekkerste als het een hele dag heeft gestaan. Op warme dagen heb ik vaak weinig zin om lang in de keuken te staan en dan is dit gerecht ideaal. Als je het 's ochtends klaarmaakt, dan heb je 's avonds in no time een overheerlijk maaltje. Serveer met wat brood en/of salade.

De dagen worden weer korter en de behoefte aan winterkost groeit. Hoogste tijd voor maaltijden als stamppotten en natuurlijk erwtensoep. Ik heb lange tijd een afkeer gehad van erwtensoep, maar aangezien ik de laatste jaren steeds meer dingen lekker ben gaan vinden, moest ik dit ook gewoon weer een keer proberen. En eigenlijk is snert best lekker! Deze soep komt bij ons thuis dus vaker op tafel. Het kost wel even tijd om te maken, maar ach, in de donkere dagen ben je toch vaker binnenshuis te vinden en levert een langere kooktijd niet zoveel problemen op.

Inspiratie voor soep haal ik overal vandaan. De ene keer heb ik nog een restje groente liggen en ga ik daarmee naar eigen inzicht aan de slag, een andere keer gebruik ik simpelweg een recept uit een tijdschrift of kookboek. Afgelopen weekend had ik weinig zin een gerecht te verzinnen en uitgebreid te koken. Toen ik hoorde dat de bietensoep uit de nieuwste Boodschappen (het magazine van Jan Linders) erg lekker was, werd dat samen met een pita-tosti het avondeten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ik ben een groot liefhebber van tomaten. Voor tomatensoep, in welke variant dan ook, mag je me altijd wakker maken. Liters tomatensoep heb ik in de loop der jaren gegeten. Het was namelijk lange tijd de enige soep die ik echt lekker vond.

Gelukkig is dat veranderd, maar toch blijft deze soep favoriet. Dit recept levert je een heerlijk romige soep op die door de toevoeging van komkommer ook nog eens fris is. 

Het is weer tijd voor soep, maar welke soep ga ik nu eens maken? Die vraag stelde ik op de Facebookpagina van Tijd voor soep. De eerste reactie leverde meteen een goede suggestie op, namelijk courgettesoep met zalm. Stap 2 was het vinden van een recept. Ik kan natuurlijk zelf wat bedenken, maar als er iemand een favoriet recept heeft wil ik dat graag proberen. Ik ontving drie recepten die ik graag met jullie wil delen. Met dank aan Barbara de Frans (@bdefrens), Janneke Koeman (@jannekekoeman) en Josje Fens (@josjefens).

Even geen zin in het geijkte prakje aardappelen, groente en vlees, maar heb je deze ingrediĆ«nten wel al in huis? Maak er dan een keer soep van. Veel werk is het niet en je krijgt toch je aardappelen en groente binnen, maar dan net even anders. VariĆ«ren met je maaltijden hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.