Het is weer tijd voor soep, maar welke soep ga ik nu eens maken? Die vraag stelde ik op de Facebookpagina van Tijd voor soep. De eerste reactie leverde meteen een goede suggestie op, namelijk courgettesoep met zalm. Stap 2 was het vinden van een recept. Ik kan natuurlijk zelf wat bedenken, maar als er iemand een favoriet recept heeft wil ik dat graag proberen. Ik ontving drie recepten die ik graag met jullie wil delen. Met dank aan Barbara de Frans (@bdefrens), Janneke Koeman (@jannekekoeman) en Josje Fens (@josjefens).

 

1. Courgette-koriandersoep

Recept van Josje Fens  Ingrediënten 1 à 2 uien gesnipperd 1 (flinke) courgette in stukjes 1 liter bouillon (neem groentebouillon voor een vegetarische variant, maar met kip is het ook lekker) 1 bosje koriander (gehakt, enkele blaadjes apart voor garnering) 1/2 theelepel chilipoeder 1 eetlepel maïzena boter of olie om in te bakken Ter garnering Blokjes feta en tomaat (vegetarisch) (100 gram feta voor 4 personen, 1 à 2 tomaten) Blokjes tomaat en gerookte vis (gebruik dan eventueel visbouillon) (100 gram vis 1 à 2 tomaten) Bereiding Fruit de uien in een soeppan enkele minuten in de boter of olie. Voeg de courgette toe en bak even mee. Voeg de bouillon en de chilipoeder toe. Laat 5-10 minuten koken. Voeg de helft van de koriander toe. Pureer de soep. Los de maïzena op in koud water en voeg het toe aan de soep om hem te binden. Voeg de overige, fijngehakte, koriander toe. Kook de soep niet meer, dan behoudt de koriander de meeste smaak. Breng op smaak met versgemalen peper. Schep de soep in borden of kommen en leg in ieder bord een toefje feta en tomaat, of vis en tomaat. Garneer met een blaadje koriander.

2. Courgettesoep met zalmsnippers

Recept van Janneke Koeman  Ingrediënten  1 courgette 1 ui 1 bouillonblokje 1 eetlepel zuivelspread light snufje zout en peper Optioneel topping: 100 g zalmsnippers Bereiding Verwarm de olie in de pan en fruit de ui tot het zacht is. Kook de courgette gesneden in blokjes gaar in 1 liter kokend water met een bouillonblokje. Giet het teveel aan water in een aparte kom (ongeveer een halve liter). Pureer de courgette en de overige bouillon. Maak de soep eventueel iets dunner met de overige bouillon. Roer één eetlepel zuivelspread light door de soep en breng het tenslotte eventueel op smaak met zout en peper. Strooi bij het serveren wat zalmsnippers over de soep. Tip: Dit recept kan je ook gebruiken voor andere soepen, bijvoorbeeld selderij-, broccoli-, tomaten- of groentesoep.

3. Courgettesoep

Recept van Barbara de Frens  Ingrediënten 1 ui 2 courgettes ¾ liter bouillon Flinke klodder room Reepjes gerookte zalm (naar smaak) Bereiding Fruit de ui. Bak de courgettes mee. Voeg de bouillon toe en kook tot het gaar is. Giet een deel van het vocht in een kom, pureer de rest en eventueel weer vocht toevoegen tot juiste dikte. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer met flinke klodder room en reepjes gerookte zalm. Heb jij ook een lekker recept voor courgettesoep? Laat het me weten, zodat ik dit uit kan proberen!