Heerlijk die zonnige lentedagen! Het doet me gelijk verlangen naar de zomer en naar zomerse gerechten, zoals gazpacho. Dit Spaanse gerecht staat zomerdag bij ons regelmatig op het menu. Gazpacho is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en dat hoor je ijskoud te eten. Voor serveren moet het minimaal een uur in de koelkast, maar ik vind het gerecht het lekkerste als het een hele dag heeft gestaan. Op warme dagen heb ik vaak weinig zin om lang in de keuken te staan en dan is dit gerecht ideaal. Als je het 's ochtends klaarmaakt, dan heb je 's avonds in no time een overheerlijk maaltje. Serveer met wat brood en/of salade.
Gazpacho
Aantal personen: 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediƫnten
- 4 tomaten
- 1/2 rode paprika, in in stukjes
- 1 komkommer
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1/2 ciabatta, in tien plakjes gesneden
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Pureer de tomaten, paprika, komkommer, sjalot en de knoflook in de keukenmachine. Verwijder de korsten van 2 sneetjes ciabatta en verkruimel dit boven het groentemengsel. Voeg de azijn en drie eetlepels olie toe en pureer het nogmaals kort. Breng het op smaak met peper en zout. Zet de gazpacho minimaal een uur in de koelkast om het goed koud te laten worden. Rooster voor je het gerecht gaat serveren de sneetjes ciabatta bruin en besprenkel ze met olie.