Inspiratie voor soep haal ik overal vandaan. De ene keer heb ik nog een restje groente liggen en ga ik daarmee naar eigen inzicht aan de slag, een andere keer gebruik ik simpelweg een recept uit een tijdschrift of kookboek. Afgelopen weekend had ik weinig zin een gerecht te verzinnen en uitgebreid te koken. Toen ik hoorde dat de bietensoep uit de nieuwste Boodschappen (het magazine van Jan Linders) erg lekker was, werd dat samen met een pita-tosti het avondeten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

 

Soep met biet, aardappel en gember

Het recept zou, samen met de pita-tosti, voldoende zijn voor 4 personen, maar eerlijk gezegd was de hoeveelheid soep wel heel karig. Gelukkig hadden we ook kleine eters in ons gezelschap, want anders hadden we echt te weinig gehad! Daarnaast was de oorspronkelijke hoeveelheid (300 ml) bouillon ook aan de lage kant en hebben we meer toegevoegd. Onderstaand recept is dus geïnspireerd op het recept uit de Boodschappen, maar met her en der wat aanpassingen. In het originele recept moet je de bieten en aardappelen raspen, maar dat geeft met bieten zoveel troep dat ik ze liever in blokjes ga snijden. Dan maar een iets langere kooktijd! Voor liefhebbers van gember adviseer ik ook iets meer toe te voegen dan de 2 centimeter die genoemd staat in het recept.

Bietensoep met gember

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Ingredi├źnten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 100 gram kruimige aardappels, geschild en in kleine blokjes
  • 500 gram gekookte bieten, geschild en in kleine blokjes
  • 750 ml runderbouillon
  • zure room

Bereiding

Verhit de olie in de pan en fruit hierin de ui op een lage stand voor circa 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en komijn toe en fruit nog een paar minuten. Voeg de aardappel, bieten en bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken (of tot de bieten en aardappelen gaar zijn). Haal 250 ml bouillon uit de pan en pureer het restant met een staafmixer. Indien nodig kun je nog wat bouillon toevoegen. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met zure room. Eet smakelijk!