Tomatensoep was vroeger mijn lievelingssoep. Mijn oma maakte het regelmatig en ik kon het niet vaak genoeg eten. Ik bewaar goede herinneringen aan tomatensoep, maar at het de afgelopen jaren eigenlijk nog maar weinig. Nu ik zo terugdenk maakte ik het ook bijna nooit zelf. Op de een of andere manier hadden andere soorten soepen meer mijn aandacht. Tot ik op een middag opeens enorme zin kreeg in zelfgemaakte tomatensoep en er mee aan de slag ben gegaan. Een ding mocht hierbij niet ontbreken: gehaktballetjes.
Recept romige tomatensoep met gehaktballetjes
Ingrediƫnten Voor de soep 1 kg roma tomaten 1 ui 1 teentje knoflook 1 el olijfolie 5 el zongedroogde tomaten 2 tl tijm 1 el verse basilicum 1 tl oregano 3 el mascarpone 500 ml groentebouillon Voor de gehaktballetjes 250 gr rundergehakt 2 tl oregano 2 eidooiers 2 el paneermeel bakboter Bereidingswijze Meng het gehakt met de oregano, eidooiers en het paneermeel. Draai balletjes en bak deze in de boter. Snij de tomaten in stukken. Snipper de ui en knoflook en fruit deze in de olijfolie. Voeg na enkele minuten de roma tomaten, zongedroogde tomaten, fijngesneden basilicum, tijm en oregano toe. Laat op een laag vuur pruttelen tot de tomaten zacht zijn. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat 20 minuten koken en pureer de soep. Voeg de mascarpone toe en laat nog 10 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met wat (overgebleven) basilicum.