Tomatensoep was vroeger mijn favoriete soep. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik ook niet veel meer at dan dat. Hooguit at ik af en toe nog mee met groentesoep, maar daar hield het dan ook wel mee op. Kwam vooral niet aan met snert of kippensoep, want daar moest ik niets van weten. Wel wonderlijk dat ik tegenwoordig bijna alles probeer als het gaat om soep. Zelfs snert kan ik op z'n tijd waarderen, maar toch staat deze niet in mijn top 5 van favoriete soepen. Welke het dan wel zijn?

1. Salmorejo

Kun je verliefd worden op een soep? Zo ja, dan is dat in november gebeurd in Spanje toen ik salmorejo ontdekte. Deze koude Spaanse soep staat sindsdien regelmatig op het menu.

2. Gazpacho

Ja, ik ben een liefhebber van koude soepen. Met name in de zomer is het zalig om 's ochtends in de koelte al een soep klaar te maken en daar dan 's avonds buiten rustig van te genieten.

3. Winterse kastanjesoep

In de categorie lekker winters; de kastanjesoep. Ik hou van de smaak van kastanjes en in combinatie met freekeh is het genieten. Een lekkere gevulde soep die prima als maaltijd kan dienen.

4. Linzensoep met saffraan

Wat je mij ook prima voor kunt zetten als avondmaaltijd is de linzensoep met saffraan.

5. Pittige wortelsoep met curry, gember en appel

En laten we dan afsluiten met een soep die mij best wel verraste toen ik deze voor het eerst maakte. Wat mij betreft zijn de wortel, curry, gember en appel een gouden combinatie.